Et barn tegner et hjerte på flyvinduet

Bæredygtig rejse

Our many journeys have one shared direction

In a place with spectacular but challenging geography, aviation is essential for Scandinavia. It creates opportunities for people to live fuller lives and for cargo to be transported all over the world. It also unlocks new ways for businesses to innovate, collaborate and grow. Without aviation, Scandinavia wouldn’t be what it is today.

Vores strategiske retning for fremtidens rejser

For at sikre vedvarende fremskridt fremskynder vi vores forpligtelse til at skabe en mere bæredygtig fremtid for luftfarten ved at investere i bæredygtige løsninger og støtte innovation. 

SAS har været på forkant med hensyn til at fremme bæredygtig flyvning i årtier, og det er fortsat en topprioritet for os. Reduktion af CO₂-emissioner er vores førsteprioritet, og vi arbejder hårdt for at reducere vores klimapåvirkning. Et mål er at reducere vores samlede CO₂-udledning med 25 procent i 2025, og at alle SAS’ indenrigsflyvninger skal være fossilfrie i 2030. 

Derudover spiller vi en væsentlig rolle i omstillingen af luftfartsindustrien. Dette inkluderer støtte til innovation og partnerskaber for at finde nye løsninger, at foretage store investeringer i nye, mere brændstofeffektive fly, øge produktionen og brugen af bæredygtigt flybrændstof og mange andre forbedringer af vores tilbud og service om bord på vores fly. 

Læs alt om vores initiativer til at omstille luftfarten nu og i generationer fremover nedenfor.

2025: 25 % lavere samlede CO2-emissioner sammenlignet med 2005 (absolutte emissioner)

2030: 50 % støjreduktion sammenlignet med 2010

2030: Bæredygtigt flybrændstof svarende til SAS’ indenlandske produktion

2030: 100 % bæredygtige materialer i SAS’ tilbud

2030: 100 % genanvendelse, hvor det er muligt

2050: Nul CO2-nettoudledning i overensstemmelse med IATA’s opdaterede ambition

New fleet with reduced emissions

Vi fortsætter med at indfase nye, brændstofeffektive fly, og med en andel på 80 procent af nye fly har vi en af Europas mest moderne flyflåder. Vores nye fly bruger 15 til 30 procent mindre brændstof sammenlignet med tidligere flytyper, hvilket reducerer CO₂ og andre emissioner i samme omfang. 

En anden fordel ved vores nye topmoderne fly er, at de er mindre støjende og mere komfortable, hvilket giver de rejsende en mere behagelig oplevelse under flyvningen.

Næste generations fly med nul emissioner

Vi har i mange år arbejdet på at reducere miljøbelastningen af vores flyvninger ved at støtte initiativer inden for motorudvikling, lav- eller nul-emissionsfly og lufthavnsenergiinfrastruktur. 

Ved at investere i ny teknologi til den næste generation af fly hjælper vi med at fremme udviklingen mod mere bæredygtig luftfart. 

Vi er af den opfattelse, at brinthybridfly vil være særligt velegnede til vores netværk af mellem- og langdistanceflyvninger, mens vores kortdistanceflyvninger primært vil være elektriske.

Elektriske og nul-emissionsfly

I maj 2019 tog vi et historisk skridt ved at indgå et partnerskab med Airbus for at bane vejen for brug af lav- og nul-emissions-, elektriske og brintdrevne kommercielle fly i stor skala. 

Brint er en teknologi med et stort potentiale med tre gange så meget energiindhold per masseenhed som traditionelt jetbrændstof. Hvis brinten genereres fra vedvarende energi gennem elektrolyse, udsender den ingen CO₂-emissioner, hvilket potentielt gør det muligt for vedvarende energi at drive store fly over lange afstande, men uden det uønskede biprodukt i form af CO₂-emissioner. 

Airbus ZEROe-flyene forventes at være tilgængelige omkring 2035.

Nordisk netværk for elektrisk luftfart

Hvis vi skal nå hurtigere frem, er vi nødt til at arbejde sammen. Derfor er SAS en del af Nordic Network for Electric Aviation (NEA). NEA er et initiativ, der er skabt for at muliggøre elektriske flyruter og for at fremskynde indførelsen og brugen af elektriske fly i de nordiske lande. At være en del af NEA giver os mulighed for at arbejde sammen med ligesindede brancheaktører for at byde den elektriske fremtid for flyvning velkommen. 

NEA's mål er at forene de nordiske lande om politikker, planer, infrastruktur og drift inden for elektrisk luftfart, at sikre regionale punkt-til-punkt-forbindelser og at udvikle flyteknologi, der kan klare nordiske vejrforhold. 

Bæredygtigt flybrændstof

Vi stræber konstant efter at øge udbuddet og brugen af bæredygtigt flybrændstof (SAF) såsom biobrændstof, som er et led i vores rejse mod nul-emissionsfly. 

SAS er ofte i front og var pioner inden for innovativ forskning og brug af biobrændstof allerede for over 20 år siden. I november 2014 blev den første flyvning med en blanding af biobrændstof fløjet mellem byerne Stockholm - Östersund og Trondheim - Oslo med et Boeing 737-fly. 

Sammenlignet med fossile brændstoffer reducerer SAF dramatisk de klimapåvirkende CO₂-emissioner i løbet af deres livscyklus. 

Vi er stolte af at præsentere flere initiativer til både at producere og øge brugen af SAF.

Produktion af syntetisk bæredygtigt flybrændstof

HySkies arbejder på et vigtigt projekt for at opnå fossilfri flytrafik, hvor partnerne sammen undersøger produktionen af syntetisk bæredygtigt flybrændstof (Sustainable Aviation Fuel - SAF) ved hjælp af LanzaJet teknologien “Alcohol to Jet” i stor skala i Sverige. 

I stedet for at bruge nyt fossilt materiale i produktionsprocessen vil den syntetiske SAF blive produceret af fossilfri elektricitet og genanvendt kuldioxid fra fjernvarme. 

Den syntetiske SAF, også kendt som elektrobrændstof, vil blive produceret af fossilfri elektricitet og genvundet kuldioxid ved hjælp af LanzaJet-teknologien og det amerikanske energiministeriums Pacific Northwest National Laboratory (PNNL).  

Når produktionen er oppe at køre på fuld kapacitet, kan den tilføre SAS op til 25 procent af selskabets globale behov for SAF i 2030’erne. 

I Danmark er SAS, sammen med en række øvrige aktører, partner i projektet Green Fuels for Denmark, som ledes af Ørsted. Projektets mål er at producere elektrobrændstof til luftfarten ved hjælp af vindkraft og genvundet kuldioxid via methanol (methanol to jet). 

Produktionsanlægget forventes at producere sit første parti syntetisk brændstof i 2025 og op til 250.000 tons i 2030, hvilket svarer nogenlunde til SAS’ nuværende forbrug af brændstof på flyvninger fra Københavns Lufthavn.

Rejsende kan købe biobrændstof

Vi arbejder løbende på at udvikle flere bæredygtige produkter og services. Som en del af dette har vi gjort det nemt for de rejsende at købe biobrændstof med henblik på at reducere de klimapåvirkende CO₂-emissioner. 

Rejsende kan købe biobrændstof i blokke på 20 minutters flyvning for 70 kr. Det betyder, at man skal købe tre blokke biobrændstof til en 60-minutters flyvning for at tilføje 100 procent biobrændstof til sin flyvning. 

Mængden af indkøbt biobrændstof vil blive brugt til at erstatte den tilsvarende mængde fossilt brændstof, som ville have været anvendt på de pågældende rejser. 

Selv om fly ifølge reglerne kun må operere med maksimalt 50 procent SAF, kan rejsende ved at købe biobrændstof til at dække en hel rejse bidrage til at reducere det samlede forbrug af fossilt brændstof på samme måde, som de kan vælge el fra vindkraft til deres hjem. 

SAS tjener ikke på salg af biobrændstoffer, og det biobrændstof, som SAS sælger, er i tillæg til den mængde biobrændstof, vi allerede har forpligtet os til at købe.

Corporate Sustainability Program

Luftfart spiller en afgørende rolle i samfundet ved at transportere gods og forbinde virksomheder, mennesker og kulturer på en tidseffektiv måde. At rejse er også en oplevelse, der stimulerer sanserne. Det ønsker vi, at også fremtidige generationer skal nyde godt af. 

Derfor accelererer vi partnerskaber med erhvervskunder for at dekarbonisere luftfarten gennem udvidet brug af bæredygtigt flybrændstof. Ved at deltage i vores Corporate Sustainability Program kan fragt- og erhvervskunder reducere deres scope 3-emissioner fra flyrejser. 

Vi inviterer alle erhvervs- og fragtkunder med på rejsen mod mere bæredygtig luftfart. 

SAS tjener ikke på salg af biobrændstoffer, og det biobrændstof, som SAS sælger, er i tillæg til den mængde biobrændstof, vi allerede har forpligtet os til at købe.

DSV indgår samarbejde med SAS

DSV har underskrevet en aftale om deltagelse i SAS’ Corporate Sustainability Program. Dette partnerskab betyder, at DSV vil købe bæredygtigt flybrændstof (Sustainable Aviation Fuel - SAF) i en volumen tilsvarende alle sine forretningsrejser med SAS i 2023 

Den vigtigste faktor i forhold til at eliminere CO₂-udslip fra luftfarten er et skifte fra fossile flybrændstoffer til bæredygtige flybrændstoffer. SAS fremskynder nu sine partnerskaber med sine erhvervskunder for at øge anvendelsen af SAF. Aftalen med DSV markerer starten på SAS’ Corporate Sustainability Program – et initiativ skabt for at imødekomme efterspørgslen på nemt at købe bæredygtigt flybrændstof og derved reducere klimapåvirkende emissioner fra flyrejser og fragt.

Travel pass biofuel

SAS for Business tilbyder et program til hyppigt erhvervsrejsende, der ønsker at flyve mere bæredygtigt. Travel Pass Biofuel er et specialdesignet produkt til folk, der rejser regelmæssigt til samme destination og søger det bedste tilbud med maksimal komfort i SAS Plus, og som ønsker at træffe et mere bæredygtigt valg. 

SAS tjener ikke på salg af biobrændstoffer, og det biobrændstof, som SAS sælger, er i tillæg til den mængde biobrændstof, vi allerede har forpligtet os til at købe.

Svenske langrends- og alpine skihold køber biobrændstof hos SAS

De svenske landshold i langrend og alpint skiløb køber biobrændstof fra SAS i mængder svarende til alle deres flyvninger i Skandinavien som en del af deres bæredygtighedsinitiativ. 

De to landshold fornyer nu deres partnerskaber med os og køber yderligere biobrændstof, der hjælper med at reducere CO₂-emissionerne fra deres flyvninger. 

Vi har samarbejdet med Sveriges Skiforbund længe og er beæret over at flyve landsholdsstjerner til både stævner og træningssamlinger.

Bæredygtige spiseoplevelser

SAS udvikler løbende sine produkter og tjenester, og der indføres flere klimavenlige alternativer til fordel for unødvendige materialer som plast i det, der præsenteres og serveres om bord. Det nye design og koncept for bæredygtig emballage betyder også en årlig reduktion på 51 tons plastemballage. I 2030 vil 100 procent af det, der tilbydes kunderne, være bæredygtigt, som f.eks. bestik, der i dag er lavet af træ.

Hvert kilo betyder noget

Det er meget enkelt. Jo færre kilo vi skal transportere, jo mindre brændstof forbruger vi. Hos SAS arbejder vi dagligt på at finde måder til at reducere vægten ombord på vores fly. 

Vi investerer i en ny flyflåde med moderne materialer, som vejer mindre. Den nye Airbus 320neo har eksempelvis lettere tæpper og sædestoffer. Det nye design af sædeborde sparer også værdifulde kilo på ethvert fly. 

En anden lille detalje, der gør en stor forskel, er at skifte USB-stikkene på vores fly. Dette er ikke noget, de rejsende vil lægge mærke til, men det vil gøre en stor forskel på tværs af vores flyflåde i form af reducerede kilo. 

SAS Cargo er begyndt at anvende containere, som er 20 procent lettere end dem, der blev anvendt tidligere. Dette alene gør os i stand til at reducere vores CO₂-udledning med mere end 13.000 tons over en femårig periode. 

Som rejsende kan du også gøre en forskel ved ikke at pakke mere, end du har brug for.

Tørvask

Når vi holder vores fly rene og skinnende, handler det ikke kun om, at de skal se godt ud – det er også bæredygtigt. Et rent fly har mindre luftmodstand og bruger derfor mindre brændstof. Derfor har vi introduceret en mere bæredygtig måde at rengøre vores flyflåde på. 

I dag tørvasker vi vores fly og kan rense et helt langdistance-A330-fly med kun 60 liter vand sammenlignet med 13.000 liter vand førhen. 

Ved tørvask påfører vi et specielt rensemiddel, der fjernes med en speciel våd klud. Rensemidlet er 96 procent bionedbrydeligt og efterlader en overflade, som holder flyet rent i længere tid end ved traditionelle vaskemetoder.

  • Er du en Conscious Traveler?

    Er du en Conscious Traveler?

    Bliv belønnet for at gøre det rigtige. Vi er på en rejse for at blive CO2-neutrale, og vi har brug for din hjælp til at nå dertil. Ved at træffe miljøbevidste valg, såsom at rejse på biobrændstofbilletter, får du både anerkendelse og belønninger.

Rapportering

I 1996 begyndte SAS at rapportere om sine bæredygtighedsinitiativer i eksternt reviderede rapporter. Alle rapporter er tilgængelige hos SAS Group .  Hvis du har spørgsmål til vores arbejde vedrørende bæredygtighed, er du velkommen til at kontakte environment@sas.se